Sfaturile părintelui Cleopa pentru creștinii care pupă icoanele în biserică

Sfaturile duhovnicului și marelui părinte Cleopa vor rămâne valabile o veșnicie. Părintele Ilie Cleopa de la Sihastria le-a lăsat credincioșilor câteva învățături despre care mulți enoriași nu au auzit, deși merg des la biserică.

„Bărbații în biserica trebuie să stea în partea dreaptă, iar femeile în partea stângă”, susținea Cleopa.

Primul lucru pe care trebuie să îl facă un creștin când merge la biserică este să ceară iertare de la cei din încăpere: „Iartă-mă, mamă! Iartă-mă, tată!”.

Apoi, la biserică e bine să duci un mic dar din casa ta. O lumânare sau un bănuț nu foarte valoros vor fi bine primite de Dumnezeu și Măicuța Domnului. Acestea sunt jertfa adusă Domnului.

E bine ca la biserică să mergi dimineața ca să poți apuca Evanghelia de dimineață și Slavoslovia. În biserică nu e bine să vorbești cu ceilalți enoriași, chiar dacă îți sunt prieteni sau rude, pentru că zarva va perturba concentrarea celorlalți în momentul rugăciunii.

MAI POȚI CITI ȘI Rugăciunea inimii, cea mai puternică după „Tatăl Nostru”, potrivit părintelui Cleopa

Părintele Cleopa mai spunea următoarele: „Să nu sărutați sfinții pe față, că-i păcat”. Referirea se face aici la icoanele la care ne închinăm atunci când ne apropiem de Sfântul Altar. Sfinții din icoane se sărută pe mâini sau pe picioare.

Filed under: InvataturiTagged with: