Când pică Moșii de toamnă 2020. Ce se dă de pomană pentru cei adormiți

Mosii de Toamna 2020. Sambata mortilor 2020. Biserica Ortodoxa a randuit ca in ultima zi din luna octombrie sa se faca pomenirea mortilor, cunoscuta si sub denumirea de sambata mortilor / mosii de toamna. Asta inseamna ca cei adormiti sunt pomeniti pe 31 octombrie.

Potrivit teologilor, Sfintii Parinti au randuit ca sambata sa se faca pomenirea celor adormiti, pentru ca este ziua in care Hristos a stat cu trupul in mormant si cu sufletul in iad, ca sa-i elibereze pe dreptii adormiti. Pe de alta parte, sambata e deschisa spre duminica, ziua Invierii Mantuitorului Hristos.

“In traditia ortodoxa, in ziua praznicului se aduc la biserica, pentru a fi sfintite, coliva, prescura si o sticla de vin. De asemenea, se sfintesc pachete cu alimente pe care rudele celor adormiti le impart dupa slujba de pomenire. Noi ortodocsii ne rugam pentru ca avem credinta ca prin rugaciunile noastre, sufletul celui adormit va ajunge la Judecata universala, intr-o stare mai buna decat aceea cu care s-a despartit de trup”, ne spune parintele Paul Tudorache, preot in parohia “Sfanta Cuvioasa Parascheva” din Calarasi.

Mosii de Toamna 2020. Ce se da de poamana in Sambata Mortilor

Pentru ca este o pomenire a celor adormiti, in Sambata Mortilor, se prepara in primul rand o coliva din grau. Boabele de grau reprezentand invierea trupurilor celor adormiti.

Pe coliva se asaza Sfanta Cruce si se orneaza cu bombonele colorate, care inchipuie frumusetea faptelor bune pe care raposatul/raposata le-a lasat ca marturie in lumea aceasta. Este foarte practic sa aducem si mici cantitati de coliva, in paharele din plastic, pe care le vom imparti, la sfarsitul slujbei, impreuna cu cate o lumanare.

Filed under: SarbatoriTagged with: , ,