Ce e bine să faci în ziua Sfinților Mihail și Gavril pentru a avea spor și sănătate. Obiceiuri și tradiții.

Mihail și Gavriil

Pe 8 noiembrie creștinii din toată lumea îi sărbătoresc pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril. Ca la orice sărbătoare, din moș strămoși, există obiceiuri și tradiții pe care trebuie să le respecți întocmai. 

Potrivit obiceiurilor Bisericii Ortodoxe Române în această zi trebuie să ne amintim și de cei plecați de lângă noi. Astfel că, e bine ca în această sfântă sărbătoare să dăm de pomană pentru sufletul persoanelor care nu mai sunt printre noi. De asemenea, potrivit bătrânilor, de ziua Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril nu se spală, nu se coase și nu se fac treburi în gospodărie.

Obiceiuri și tradiții care trebuie respectate de Sfinții Mihail și Gavril

În popor, așa cum e frecvent întâlnită această practică, la fiecare sărbătoare mare există câteva obiceiuri pe care trebuie sau nu, să le respecți. Astfel, de Sfinții Mihail și Gavril trebuie:

  • să se aprind lumânări atât pentru cei în viaţă, cât şi pentru cei trecuţi la cele sfinte fără lumânare sau dispăruţi în împrejurări năprasnice;
  • să se facă marea pomenire pentru toţi morţii din familie;
  • să nu se lucreze. Cei care nesocotesc această regulă se vor chinui înainte să moară;
  • credincioșii să se roagă pentru spor și sănătate.

MAI POȚI CITI ȘI Rugăciune rară către Maica Domnului și Arhanghelii Mihai și Gavriil, făcătoare de minuni și împlinitoare de dorințe

Cine au fost Arhanghelii Mihail și Gavril

Arhanghelii sunt conducătorii cetelor de îngeri și sunt călăuze ale sufletelor în drumul lor către Rai. Arhanghelul Mihail este conducătorul oștilor crești-îngerești. De cealaltă parte, Arhangheliul Gavril a fost trimisul lui Dumnezeu la Fecioara Maria pentru a o anunța că urmează să-l nască pe Mântuitorul Iisus. Tot el a fost cel care le-a dus drepților Ioachim și Ana, vestea zămislirii Maicii Domnului.

Potrivit celor știute în folclor, Arhanghelul Mihail este cel care poartă, uneori, cheile Raiului, este un luptător înfocat împotriva diavolului. De asemenea, se spune că Arhanghelul Mihail veghează la căpul bolnavilor dacă acestora le e sortit să moară și la picioarele lor dacă le e sortit să rămână în viață.  Sfântul Gavril este ilustrat în iconografie purtând în mână un crin alb, care este semnul veștii celei bune. Sau, paote fi întâlnit în iconografie având o sferă cu însemnele lui Hristos în mână. Acest lucru înseamnă că el este mesagerul mântuirii.

MAI POȚI CITI ȘI Cele mai puternice rugăciuni către îngeri și arhangheli, rostite cu credință în suflet pot avea puteri miraculoase.

Peste 1,3 milioane de români poartă numele acestora. Arhanghelii Mihail și Gavril sunt cunoscuți în întreaga lume ca păzitorii și ocrotitorii oamenilor încă de la naștere.

Filed under: SarbatoriTagged with: