Ce rugăciuni să rostim, ce ulei să folosim și rânduială să avem când aprindem candela din fața icoanelor

Folosirea candelei

Untdelemnul folosit trebuie să fie curat, de bună calitate (niciodată rânced) căci nu se cuvine a aduce lui Dumnezeu jertfă din cele pe care noi le lepădăm. Candelele se cuvine a fi ţinute curate, spălându-le şi schimbând uleiul săptămânal, iar flacăra trebuie să fie potrivită ca să nu fumege şi lăsată să ardă neîntrerupt.

Se cuvine să ţinem candele aprinse atât în biserici, pe Sfânta Masă, la icoanele împă­ră­teşti, la Maica Domnului, la moaştele sfinţilor şi la mor­mintele ctitorilor, cât şi în casele noastre, de obicei la icoana Mântuitorului, a Maicii Domnului sau a sfântului ocrotitor al familiei.

Resturile de la candele, fitilele, undelemnul rămas şi hârtiile folosite la curăţire, se ard la un loc curat sau la locul special amenajat al bisericii.

Aprinderea lumânării şi a candelei repre­zintă totodată o jertfă de ardere de tot şi de rugăciune de mulţumire.

Rugăciune de mulțumire la aprinderea candelei

…”Prea Sfântă şi Înaltă Treime, primeşte dragostea mea înaintea Ta şi arde în focul Dumnezeirii Tale fărădelegile mele şi şterge mulţimea răutăţilor mele şi dă-le îngropării şi uitării Tale, Doamne. Amin

Prea Sfântă Născătoare de Dumnezeu, fă bine primită lumina darului meu şi o du înaintea Fiului şi Dumnezeulului nostru pentru iertarea păcatelor noastre! Amin

Filed under: Invataturi, RugaciuniTagged with: , ,