Rugăciunea Sfântului Ioan Damaschinul, pomenit astăzi 04 Decembrie

Rugaciunea Sfantului Ioan Damaschinul

In teologie, Sf. Ioan a fost un adevarat creator, nu in sensul ca a formulat notiuni doctrinare noi, ci ca cel ce a realizat cea mai desavarsita sinteza doctrinara a invataturii Bisericii Ortodoxe. El nu este un simplu compilator, deoarece regandeste unitar ceea ce fusese prezentat intr-un mod dispersat, dand coerenta, cursivitate si concizie structurilor doctrinare. Preocuparea lui Ioan Damaschinul a fost “sa adune, aidoma unei albine, tot ceea ce este conform cu adevarul, chiar si din scrierile dusmanilor nostri”. Concluziile pe care el le ofera nu sunt ale sale, ci “cele la care au ajuns, prin munca laborioasa, cei mai eminenti teologi”. Cu ajutorul filosofiei, el a incorporat in propriul sau sistem rezultatele dezbaterilor hristologice, atitudinea ortodocsilor fata de ingeri, sfinti si icoane si rezolvarea problemelor morale si practice pe temeiul traditiei (J. Pelikan).

Dintre ideile teologice de care el s-a ocupat in special, retinem definirea unor notiuni trinitare, cum ar fi: natura, ipostas, perihoreza, explicarea unirii ipostatice si cele doua vointe in Hristos. Pentru el, teologia are valoare atunci cand este transpusa in viata. De aici atentia pe care o acorda vietii monahale, inteleasa ca desavarsire crestina. De aceea, este necesar sa se desluseasca si influenta sa asupra spiritualitatii crestine si nu numai asupra teologiei.

Rugăciunea Sfântului Ioan Damaschinul

Stăpâne, Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, cela ce singur ai putere de a ierta oamenilor păcatele, ca un bun şi iubitor de oameni, iartă mie toate greşelile făcute cu ştiinţa şi cu neştiinţa, şi mă învredniceşte, fără de osândă să mă împărtăşesc cu dumnezeieştile, preamăritele, preacuratele, şi de viaţă făcătoarele Tale Taine, nu spre pedeapsă, nici spre adăugarea păcatelor, ci spre curăţire şi sfinţire, şi spre agonisirea vieţii şi împărăţiei ce va să vie, spre zid de ajutor, şi spre fugărirea celor potrivnici, spre stârpirea greşelilor mele celor multe. Că Tu eşti Dumnezeul milei, şi al îndurărilor, şi al iubirii de oameni, şi Ţie slavă înălţăm, împreună şi Tatălui, şi Sfântului Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin!

Filed under: RugaciuniTagged with: